استارتاپ چیست؟
به پروژه هایی که دارای ایده های خام هستند و با کمک و تلاش یک گروه به سرانجام می رسند را استارتاپ (startup) می گویند. این کسب و کار های نوپا دو ویژگی منحصر به فرد دارند که شامل “تکرار پذیری” و “مقیاس پذیری” می شوند.
منظور ما از تکرار پذیر بودن استارتاپ این است که مدل درآمدی یک کسب و کار تکرار شود و هر بار، افزایش درآمد را به دنبال داشته باشد.
مقیاس پذیر بودن به این معنی است که نیروهای انسانی یا منابع مالی را افزایش دهیم تا ارزش افزوده بیشتری برای آن کسب و کار ایجاد کنیم.
5 نوع استارتاپ
پس از راه اندازی یک استارتاپ ، باید انواع آن را درخصوص ادامه کار و انجام ایدۀ خود بشناسیم که به موارد زیر تقسیم می شوند:
سبک زندگی
این نوع استارتاپ در زندگی روزمره ما تأثیر گذار خواهد بود که به صورت آنلاین یا پروژه های حضوری در شرکت های واقعی انجام می گیرد. برای نمونه می توان به حفظ سلامت خانواده ها با استفاده از دارو های گیاهی یا روش های آشپزی اشاره کرد.
مشاغل خانگی
مالک این نوع استارتاپ که به استارتاپ های کوچک هم معروف است، خانواده ها هستند. در این مدل ممکن است سود زیادی بدست نیاید اما از ثبات کاری خوبی برخوردار است. به عنوان مثال کار های خدماتی که یک خانواده می تواند انجام دهد و تأسیس شرکت یا کارگاه تولیدی به همراه چند نفر از دوستان و آشنایان می تواند مثالی مناسب برای این نوع کسب و کار نوپا باشد.
مقیاس پذیر
در این نوع، سوددهی بالا هدفشان و رویای آن ها جهانی شدن کسب و کارشان است. این گروه به طور مستمر به دنبال جذب افراد و گسترش استارتاپ خود هستند. به دلیل رویایی که دارند یا به آن می رسند و به هدف خود دست پیدا خواهند کرد یا هرگز به این رویا نخواهند رسید.
استارتاپ های کوچک وابسته به شرکت های بزرگ
این کسب و کار های نوپا که به شرکت های بزرگ وابسته هستند، در جهت بهبود عملکرد و فعالیت آن ها تلاش می کنند. مثلا برای فروش یک محصول از محصولات شرکت های بزرگ، این استارتاپ ها باید از وضعیت فروش این محصول در بازار، اطلاعات کسب کنند. سپس اگر موفقیت قابل توجهی وجود داشت، شرایط حضور این شرکت ها را در بازار فراهم کنند. این کسب و کار های نوپا در کنار فروش محصولات شرکت های بزرگ، به بازاریابی نیز می پردازند.
شبکه های اجتماعی
منظور از شبکه های اجتماعی تنها استفاده از شبکه های موجود نیست. در این مدل به صورت انفرادی یا گروهی نرم افزار یا اپلیکیشنی طراحی می شود تا مسئله ای را حل کند. در نتیجه هدف این نوع کسب و کار ها کسب درآمد، افزایش سوددهی یا جهانی شدن نیست. این استارتاپ ها به دنبال بهتر کردن جهان خود برای زندگی و کاهش مشکلات زندگی عموم مردم هستند.
استارتاپ های موفق چه ویژگی هایی دارند؟
برای این که استارتاپ ها به یک کسب و کار موفق تبدیل شود، باید به چند نکته توجه کرد.در صورت عدم رعایت، این نکات می توانند ضربه سختی به آن ها بزنند و باعث شکست آن ها شوند. نکات حائز اهمیت شامل :
- بنیان گذاران
- تیم
- استراتژی رشد
- محصول
- بازاریابی و مارکتینگ
تفاوت استارتاپ و کسب و کار
معمولاً به هرکسب و کار جدیدی که راه اندازی شوند یا هر کسب و کاری که چندین دانشجو با یکدیگر انجام بدهند را استارتاپ می گویند. استارتاپ و کسب و کار شباهت ها و البته تفاوت های قابل توجهی باهم دارند که سبب تفکیک این دو از یکدیگر می شود. 5 مورد از این ویژگی ها را در این قسمت می آوریم:
- انگیزه و اهداف تجاری
- سرعت و میزان رشد
- میزان ریسک
- روش های تأمین مالی
- مقیاس پذیری
اهداف استارتاپ
- برطرف کردن نیاز های جامعه، مهم ترین هدف استارتاپ ها
- حل مشکل بیکاری، کارآفرینی و ایجاد شغل خلاق
- یافتن مدل کسب و کار مناسب
سخن پایانی
همان طور که گفتیم استارتاپ ها، کسب و کار هایی نوپایی هستند که ریسک پذیرند، با سرمایه شخصی کار خود را شروع می کنند، تکرار پذیر و مقیاس پذیرند، به صورت تیمی کار خود را انجلم می دهند و هدف اصلی آن ها برطرف کردن نیاز جامعه و مشکلات مردم است.